Sağlık müdürlükleri hastanelere mesaj yollayarak devlet memurlarınarapor verilmemesini istedi. Mesajda, “Kurumunuza başvuran 657 ve tabi hiçbir devlet memuruna, ikinci bir emre kadar rapor verilmemesi gerekmektedir” talimatı yer aldı. DARBE girişiminin ardından tüm kamu kurumlarında sıkı önlemler alınırken, hastanelere de ‘rapor’ uyarısı yapıldı.

Sağlık ilçe müdürlükleri, kamu ve özel hastanelerin başhekimliklerine yolladıkları mailve SMS’lerle devlet memurlarına rapor verilmemesini istedi. Hastanelere ‘önemli duyuru’ başlığıyla gönderilen mesajlarda, “Kurumunuza başvuran 657 ve tabi hiçbir devlet memuruna, ikinci bir emre kadar rapor verilmemesi gerekmektedir. . Lütfen ikinci bir emre kadar duyurulara rivayet ediniz” talimatı yer aldı. 

DOKTOR KARARIDIR

Mesajı yorumlayan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İncilay Erdoğan, “Doktor için tek kriter hastanın sağlığı. Gereksiz raporları vermiyorduk. Yine gerekmiyorsa vermeyeceğiz. Ama bu kararımızda otoritenin söylediği değil, hastanın ihtiyacı önemli. Bizim mesleğimiz insan iyileştirmek. Sözkonusu mesajla istirahat verme yetkimiz elden alınıyor” dedi. TTB (Türk Tabipleri Birliği) ve İTO (İstanbul Tabip Odası) konuyla ilgili ayrıca bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Doktor-hasta ilişkisinin bütününde, yani gerek muayene ve tedavi sırasında, gerekse raporlama ve tıbbi belgeleme (gözaltı muayeneleri, işkence vb. kötü muamele iddiaları gibi) süreçlerinin tamamında hiçbir otoritenin baskısı, talepleri ya da olağanüstü durum gerekçe gösterilerek hekimler üzerinde baskı ya da yönlendirme yapılmasının kabul edilemeyeceğini açıklıkla ifade etmek istiyoruz” ifadeleri yer aldı. 

TEMEL İNSAN HAKKI

TTB-İTO ayrıca insan haklarının korunması, insan onurunun zedelenmemesi, kim olursa olsun ve kendisine isnat edilen suç ne olursa olsun herkesin temel insan haklarına sahip olduğunun unutulmaması gerektiğini de hatırlattı. Açıklama şöyle devam etti: “Dün olduğu gibi bugün de siyasal hesaplaşmada hekimlik değerlerinin çiğnenmesine izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Sağlık idarecileri başta olmak üzere tüm yöneticilere, hekimlerin tıbbi uygulama ve belgeleme süreçlerinde kendilerine verilen görev ve sorumluluğu hakkıyla ve tarafsızca yerine getirebilmesi için baskı uygulamaktan vazgeçmelerini, hekim bağımsızlığına saygı göstermeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. ” 

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/hastanelere-devlet-memuru-uyarisi-rapor-verme-40153289