Çene eklemi, tıbbi ismiyle temporomandibuler eklem (TME) olarak adlandırılır. Alt çene kemiğini kafatasına bağlayan bu eklem, içinde menisküs olarak adlandırılan ve kemiklerin birbirine sürtmesi ve aşınmasını önleyen bir kıkırdak yastıkçık barındırır ve etrafında eklem kapsülü ve çiğnemeyi sağlayan kaslar bulunur. Çene ekleminde ağrı ve çiğneme esnasında kıtlama bu eklemle ilgili bir sorunun işareti olabilir.

Genel ismiyle TME disfonksiyonu olarak isimlendirilen bu hastalık kısa süreli olabileceği gibi yıllarca da sürebilen bir grup rahatsızlığın genel ismidir.  Çene ekleminde ağrı ve hassasiyet, ağız açıp kapatırken oluşan kıtlama, kulağa vurabilen ağrı, ağız açıklığında kısıtlılık, çiğneme esnasında ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum erken dönemde kişininin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi uzun vadede tedavi edilmez ve ilerlerse çene ekleminde hareket kısıtlılığı gibi ciddi durumlara da yol açma riski taşıyabilmektedir. 

Ana sebebi çene eklemi içinde yer alan ince kıkırdak yastığı olan menisküsün aşınması, yer değiştirmesi, yırtılması ve/veya eklem çevresi kapsül ve bağlarda oluşacak problemler olan TME disfonksiyonunun bir çok nedeni olabilir. Bunlar arasında sıklıkla karşılaşılanlar: Diş gıcırdatma (bruksizm), travma, aşırı sakız çiğneme, sert yiyecekleri aşırı tüketme, depresyon ve stres, üst alt çene diş uyumsuzlukları, üst veya alt çene gelişim eksikliği veya fazlalıklarına bağlı ekleme binen yükün artması, bazı dejeneratif eklem hastalıklarıdır. 

Tedavisi için sebebe yönelik olarak detaylı bir değerlendirme gerekir. Böyle bir şikayeti olanların basit ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler ile bir miktar rahatlamaları mümkündür. Tedavide Masseter kasına botilinum toksin (botox) uygulamaları da ekleme binen yükü azaltacak güncel tedavi yaklaşımlarındandır. Ancak TME disfonksiyonuna yol açan asıl neden bulunup, ona göre bir tedavi yaklaşımı seçilmedikçe mevcut problem devam edecek ve ilerleyerek daha zor tedavi edilir bir hal alacaktır. 

Siz de çene ekleminde ağrı, hassasiyet, çiğneme esnasında kıtlama yaşıyorsanız mutlaka bir Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanına başvurabilirsiniz.